Туреччина перекриває потреби армії на 80%. Для України це гарна амбіція, — МЗС

Туреччина перекриває потреби армії на 80%. Для України це гарна амбіція, — МЗС

Фото: facebook.com/andrij.sybiha

Туреччина силами своєї оборонної галузі перекриває потреби для армії на понад 80%. Для України це дуже гарна амбіція. Про це заявив міністр закордонних справ України, колишній посол України в Туреччині Андрій Сибіга в інтерв’ю Укрінформу.

— Туреччина на сьогодні силами своєї оборонної галузі перекриває потреби для армії на понад 80%. Мені здається, що це і для нас дуже гарна амбіція для того, щоб її спільно реалізувати. Для того, щоб Україна ставала більш незалежною, більш самодостатньою у виготовленні продукції оборонного характеру на своїй території, зі своїми партнерами. І щоб ми менше залежали від поставок критичної продукції від наших партнерів, особливо в умовах брутальної агресії Російської Федерації, — сказав він.

Днями Сибіга відвідав Анкару з офіційним візитом та у Стамбулі — відкриття однієї з найбільших міжнародних оборонних виставок SAHAEXPO 2024. Зокрема, міністр відвідав стенд українських компаній та стенд турецької компанії Baykar. Він звернув увагу преси на дрон великих розмірів стратегічного значення KIZILELMA, вироблений Baykar, але з українським двигуном.

— Ми пишаємося нашими компаніями, їхньою стійкістю та здатністю працювати, розвиватися в надскладних умовах. Від початку повномасштабної агресії Україна наростила виробництво в оборонній галузі у шість разів, — зазначив він.

Виступаючи на церемонії відкриття SAHAEXPO, Сибіга закликав партнерів скористатися унікальними можливостями України. 

— Наші міжнародні партнери чітко розуміють, що на сьогодні Україна володіє однією з абсолютно стратегічних переваг, а саме можливістю невідкладно тестувати виготовлені зразки продукції оборонної сфери на полі бою. І це надзвичайно цінно. Всі це розуміють і до нас звертаються з проханням ділитися фідбеком, нашими знаннями, досвідом, звичайно, на взаємовигідній основі, спільно розробляючи технології, — сказав він.

Для України зараз насамперед потрібні засоби ППО, системи подавлення дронів і РЕБ-системи. У Туреччині теж є такі виробники, розповів міністр. 

18 жовтня президент Володимир Зеленський заявив у бесіді з журналістами українських телеканалів, що США вкладатимуть гроші у виробництво дронів в Україні. 8 березня президент України Володимир Зеленський відвідав Туреччину.

Джерело