Про ремонт мостових кранів

Будь-який, навіть найнадійніший підйомний кран мостового типу у процесі експлуатації не застрахований від поломок і виходу з ладу. Однак якщо вчасно помітити і усунути несправність, ремонт кранового обладнання не буде занадто дорогим. Для цього необхідно проводити його щоденний огляд та здійснювати планове технічне обслуговування.

Найбільш поширені несправності мостових кранів

Звичайно, кожен кран має свої певні особливості і параметри, тому скласти універсальний перелік несправностей, який підходить для всіх типів і моделей неможливо. Тому розглянемо найпоширеніші проблеми, а також вкажемо на їх ймовірні причини та способи усунення.

  • Під час руху підіймального крана спостерігаються ривки. Часто причиною стає попадання мастильних матеріалів на робочу поверхню рейок або приводних коліс, що призводить до пробуксування. Крім цього, можливо не працює привід (чи один з приводів) або несправний крановий шлях. В останньому випадку знадобиться комплексне спеціальне обстеження підкранових шляхів та їх ремонт.
  • Підвищене нагрівання двигуна та/чи редуктора. До цього частіше призводить надмірно інтенсивна експлуатація, що перевищує допустимі норми, або забруднений, присутній у недостатній кількості мастильний матеріал (олива).
  • Сповільнена швидкість переміщення крана (при цьому двигун працює на повну потужність та гріється). Швидше за все, потрібне регулювання гальмівного механізму.
  • Зношування каната або його перекручування. Зазвичай причина у використанні каната не тієї звивки, неправильне запасування, відсутність мастила. Якщо канат зношений, то потрібна його заміна.
  • Проблеми гальмівної системи можуть бути пов’язані зі зносом колодок, обривом живлення приводу, заїданням важеля (потрібне змащування), згорілою котушкою електромагніту штовхача (необхідна ї заміна) тощо.
  • Стук під час руху мостового крана, його перекіс, підвищений знос ходових коліс. У цьому випадку насамперед проводиться комплексне обстеження підкранових шляхів.

У системі електрообладнання також можуть спостерігатися неполадки. Причиною некоректної роботи можуть бути: перегорілі плавкі запобіжники, забруднені контакти, обрив електролінії або коротке замикання.

Окремо слід зазначити іскріння щіток під час роботи. Вони можуть бути заклинені, перекошені, забруднені або нещільно притиснуті. Також треба пам’ятати, що не всі щітки взаємозамінні та кожній моделі двигуна відповідає своя марка.

У багатьох випадках знайти та встановити причину поломки мостового крана можна візуальним оглядом. Своєчасне усунення несправностей унеможливить дорогий ремонт електричного кранового обладнання. Щоденний огляд крана проводиться силами персоналу підприємства.

Для регламентного технічного обслуговування необхідно залучати спеціалізовані організації, які мають у своєму штаті кваліфікованих майстрів та діагностичне обладнання, наприклад, можна звернутися на  Київський завод підіймально-транспортного обладнання, який займається не тільки виготовленням кранів різних типів, але й їх технічним обслуговуванням та ремонтом (тут беруться навіть за застарілі моделі від любих інших виробників).

Де купити запасні частини для мостових кранів?

На КЗПТО також можна недорого купити запчастини для підіймальних кранів — https://kzpto.com.ua/uk/zapchastyny-dlya-kraniv/ більшості моделей, які тільки є в Україні. У разі необхідності на цьому підприємстві можливе виготовлення запасних частин для мостових кранів (чи будь-яких інших видів кранової підйомно-транспортної техніки) згідно ДЕСТів, креслень або зразків, наданих замовником.

За матеріалами сайту КЗПТО — kzpto.com.ua