Чергова ахінея про фільтрацію в ЗСУ: що вказує на фейк

У мережі поширюється фейковий документ, в якому командир однієї з військових частин нібито закликає одеські Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки проводити «фільтрацію на предмет лояльності до влади» мобілізованих російськомовних громадян. Начебто на мовному ґрунті виникають конфлікти між призовниками, і російськомовні військовослужбовці буцімто відмовляються брати участь у «братовбивчій» війні.

Така ахінея могла прийти в голову лише упоротому російському пропагандисту, що начитався методичок кремля і молитов гундяєва. Навіть не вдаючись до аналізу змісту, цей «документ» є підробкою через низку інших причин.

По-перше, текст містить низку мовних помилок, некоректних формулювань та надмірно емоційний. Це вказує на те, що «лист» складався людиною, яка не володіє державною мовою і не працює з офіційними документами.

По-друге, код ЄДРПОУ (Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України) у шапці документа і на печатці відрізняються. Це серйозна невідповідність – у такому офіційному документі коди мають збігатися.

По-третє, враховуючи інші недоліки документа, наявність QR-коду та інформації про електронний підпис може бути спробою надати йому вигляду офіційного. Дивним в оформленні «документа» видається те, що «лист» адресовано одразу двом підрозділам ТЦК СП різного рівня: Одеському обласному територіальному центру комплектування та соціальної підтримки і Хаджибейському територіальному центру комплектування та соціальної підтримки міста Одеси. Водночас імена та прізвища керівників не вказано, що є нетиповим для офіційних документів.

Примітку «Прим. №» також не заповнено, що є порушенням. Зазвичай це означає «екземпляр номер» і вказує на те, який за порядком екземпляр є оригіналом або копією.

Підсумовуючи, хочемо наголосити, що подібні «вкиди» мають на меті розпалювання конфліктів на мовному ґрунті та підрив єдності серед українських військових. Фактчекери констатують, що фейкові повідомлення про нібито дискредитацію російськомовного населення в Україні та про так зване «наростання конфлікту» між україно- та російськомовними громадянами України останнім часом почастішали.

Євген Букет

Кореспондент АрміяInform

Джерело