СБУ відкрила справу на режисерку фільму Росіяни на війні Трофимову

СБУ відкрила справу на режисерку фільму Росіяни на війні Трофимову

Фото: кадр із фільму “Росіяни на війні”

В Україні відкрили кримінальну справу щодо режисерки документального фільму «Росіяни на війні» Анастасії Трофимової. Про це 7 жовтня повідомив народний депутат, голова парламентського комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин.

— Сьогодні дізнався, що за моїм зверненням Служба безпеки розпочала досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками ч. 3 ст. 436-2 КК України (виправдовування та визнання правомірною російської агресії). Стежимо за перебігом, — написав він у своєму Telegram-каналі.

Нардеп також опублікував відповідь першого заступника генерального прокурора Олексія Хоменка на своє звернення. У листі сказано, що досудове розслідування СБУ розпочала 3 жовтня.

Юрчишин зазначив, що Анастасія Трофимова незаконно перетнула державний кордон України разом із російськими військами та випустила фільм, у якому російських окупантів “подають із людським обличчям”. 

— Трофимова проживає в Канаді і зняла матеріал за кошти платників податків Канади. Минулого тижня парламентський комітет Канади з питань нацбезпеки визнав, що держава не може фінансувати такі фільми, а також обговорили загрози, які несе російська дезінформація. Вдячний за реакцію, але хочеться досягти жорсткішого покарання за порушення українського Закону. І саме Україна має першою порушити справу Трофимової, — заявив він.

СБУ відкрила справу на режисерку фільму Росіяни на війні Трофимову

СБУ відкрила справу на режисерку фільму Росіяни на війні Трофимову

Фото: t.me/yar_yurchyshyn

26 вересня народний депутат Ярослав Юрчишин подав заяву до Офісу Генерального прокурора та Служби безпеки України та попросив відкрити справу на режисера документального фільму «Росіяни на війні». 16 вересня Міністерство культури та стратегічних комунікацій України повідомило, що Анастасію Трофімову включили до списку осіб, які загрожують національній безпеці України. Прем’єра фільму російсько-канадського режисера відбулася 5 вересня на 81-му Венеціанському кінофестивалі.

Джерело