Вовчанськ зруйнований на 90%, місто знелюдніло: куди виїхали мешканці

Фото ілюстративне

Вовчанськ зруйнований практично вщент, на південних відносно безпечних околицях міста періодично з’являються 10–20 місцевих мешканців. Більшість не проживає тут постійно, але приїжджає, щоб наглянути за своїм домогосподарством й уберегти його від мародерів.

Куди виїхала більшість мешканців і якою є ситуація у фронтовій Вовчанській громаді, в ефірі «Суспільне Новини» розповів начальник Вовчанської міської військової адміністрації Тамаз Гамбарашвілі.

— Деякі люди залишаються, які відмовлялись виїжджати. Насамперед ці люди перебувають у південній частині міста на окраїнах — там, де більш-менш безпечно, і там, де їх захищають наші Збройні Сили. Але це невелика кількість — 10-20 осіб, які проживають або не проживають постійно, але навідуються, — повідомив він.

Найбільше від ворожих обстрілів та бойових дій потерпає Вовчанськ і сусідні з містом та прикордонні населені пункти — села Вовчі Хутори, Тихе, Волохівка. Так само, як і Вовчанськ, вони майже знищені.

Більшість мешканців Вовчанської громади евакуювали, наразі в її населених пунктах поза містом Вовчанськ лишається близько 2,5 тис. людей. Ті, хто лишається, повертаються добровільно і самостійно. Триває обов’язкова евакуація у примусовий спосіб дітей.

— На сьогодні по всій території Вовчанської громади діє наказ щодо примусової евакуації дітей з усієї території громади. В минулому році ми евакуювали 100% мешканців і дітей міста Вовчанська. Зараз іде евакуація з усієї території громади, — розповів Тамаз Гамбарашвілі.

Траплялися, щоправда, випадки, коли батьки намагалися повертати дітей у ті населені пункти Вовчанщини, де нині відносно спокійно. Однак поліцейські разом з представниками місцевої влади та волонтерами виявляли такі факти і вивозили дітей у безпечні місця за межами громади.

Частина людей відмовляється виїжджати через прив’язаність до своїх домівок і господарства.

— Люди поважного віку відмовляються залишати свої будинки, свої статки, які вони нажили роками. Люди прожили у своїх будинках усе життя — народились і все життя прожили — тому дуже важко приймати рішення щодо евакуації, — пояснив начальник Вовчанської військової адміністрації.

Більшість з тих, хто погодився виїхати, лишається в Харкові та інших населених пунктах Харківської області.

— Після другого наступу на місто і на нашу громаду в травні люди, які масово виїжджали з громади, насамперед 70–80%, залишалися в місті Харків або Харківському регіоні, — сказав Тамаз Гамбарашвілі.

Ті близько 2,5 тис. мешканців, які лишились у населених пунктах Вовчанської громади, забезпечені завдяки органам влади, благодійним організаціям, фондам та волонтерам усім необхідним — продуктами харчування, засобами гігієни, питною водою.

Раніше АрміяInform повідомляла, що у Вовчанську тривають боєзіткнення, окупанти намагались штурмувати в багатоповерховій міській забудові за підтримки трьох БМП-3.

Джерело