Забруднення відходами земель на Київщині – судитимуть керівника філії держпідприємства. ФОТО | Кримінал

Прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу Генпрокурора скерували до суду обвинувальний акт стосовно керівника однієї з філій державного підприємства «Укрветсанзавод», яке спеціалізується на утилізації тваринних відходів.

Йому інкриміновано забруднення та псування земель відходами, шкідливими для життя, здоров’я людей і довкілля, а також зловживання службовим становищем.

Розслідуванням встановлено, що посадовець з метою збільшення прибутку приймав для переробки й утилізації відходи тваринництва у значно більших обсягах, ніж дозволяли потужності підприємства. У тому числі це побічні відходи тваринного походження, непридатні для переробки.

Шкідливі відходи розміщували на території підприємства та за його межами на землях комунальної власності. Для прикриття злочинних дій їх спалювали та засипали землею.

За результатами оглядів на території Київської області виявлено 1,3 га земель, забруднених рештками туш тварин. 

Порушення спеціальних правил при утилізації відходів створило небезпеку для довкілля та здоров’я людей. У відібраних зразках ґрунту встановлено перевищення вмісту показників сірки, суперфосфату, хрому, міді, цинку.

Експертиза встановила, що завдана довкіллю шкода склала понад 1 млн грн.

Наразі у межах кримінального провадження заявлено позов для її відшкодування.

Екологічні прокурори Київської обласної прокуратури у судовому порядку вимагатимуть від підприємства привести забруднені землі у первісний стан. 

За матеріалами Офісу Генерального прокурора України

Источник