Байден заявив, що США не дозволяють бити їхньою зброєю по Кремлю

Байден заявив, що США не дозволяють бити їхньою зброєю по Кремлю

Фото: REUTERS

США не дозволяють використання своєї зброї углиб Росії, по Москві чи Кремлю, — лише поблизу кордону. Про це заявив президент США Джо Байден в інтерв’ю ABC News.

— Її дозволено використовувати поблизу кордону, коли з іншого боку кордону [російська] зброя використовується для нападу на конкретні цілі в Україні. Ми не санкціонуємо удари на 200 миль углиб Росії, ми не санкціонуємо удари по Москві, по Кремлю, — сказав Байден.

Коментуючи слова президента РФ Володимира Путіна про те, що «постачання високоточної зброї Україні для ударів по території Росії є прямою участю у цій війні», Байден назвав його «непорядною людиною» та «диктатором».

— Я знаю його більше 40 років. Він мене турбує 40 років. Він непорядна людина. Він диктатор, і він намагається переконатися, що він тримає свою країну вкупі, продовжуючи цей напад. Ми не говоримо про те, щоб дати їм зброю, щоб вдарити по Москві, Кремлю. Ударити – просто через кордон, де вони отримують значний вогонь із звичайної зброї, яку росіяни використовували, щоб зайти в Україну, щоб вбивати українців, — сказав Байден.

24 квітня видання The Washington Post написало, що у річницю повномасштабного вторгнення Росії Україна готувала удари по Москві, але скасувала їх на прохання США.  3 травня міністр закордонних справ Великобританії Девід Кемерон під час візиту до Києва заявив, що Україна має право бити по РФ британською зброєю.  17 травня президент Володимир Зеленський заявив, що удари по Росії є частиною захисту України. 23 травня держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що хоча США не підтримують та не заохочують удари по території Росії американською зброєю, проте не забороняють цього. За словами Блінкена, українська сторона має самостійно ухвалювати рішення, як найкраще розпоряджатися цією зброєю.  25 травня Генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав країни НАТО дозволити Україні бити західною зброєю по військових об’єктах в Росії. Проти використання їхньої зброї по території Росії категорично висловилися Італія, Бельгія та Німеччина.

Джерело