На Саміті перших леді та джентельменів укладено 25 меморандумів про медичне партнерство

Одразу 25 меморандумів про медичне партнерство між українськими та іноземними лікувальними закладами підписали 14 міністрів охорони здоров’я і глава МОЗ України Віктор Ляшко в рамках третього Саміту перших леді та джентльменів.

Як повідомляє Офіс Президента України, засновниця Саміту, перша леді Олена Зеленська наголосила, що рф постійно обстрілює територію нашої країни та пошкодила 1427 лікарень, і для українських медичних закладів дуже важливо мати надійних друзів, які допоможуть з обладнанням чи напрацюваннями. За її словами, медзаклади України з їхнім нинішнім досвідом порятунку життів в екстремальних умовах також мають чим поділитися зі світом.

Партнерами українських лікарень стали вісім французьких медзакладів, по два — з Литви, Латвії, Молдови та Північної Македонії, а також провідні лікарні Польщі, Австрії, Данії, Естонії, Ірландії, Швеції, Іспанії, Канади, Ізраїлю та Нідерландів. З українського боку партнерами виступлять лікувальні заклади Київської, Дніпропетровської, Одеської, Миколаївської, Львівської, Тернопільської, Вінницької, Рівненської, Івано-Франківської та Закарпатської областей.

Дитячі лікарні уклали партнерство з медзакладами Данії, Нідерландів, Ізраїлю, Іспанії, Латвії, Польщі, Франції. Реабілітаційні центри співпрацюватимуть із литовськими, латвійськими та шведськими установами. Медзаклади, що надають послуги з психічного здоров’я, уклали партнерство з лікарнями Франції, Північної Македонії та Канади. Університетські та багатопрофільні лікарні співпрацюватимуть із медзакладами Австрії, Ірландії, Естонії, Північної Македонії та Молдови.

Як зазначив очільник МОЗ України Віктор Ляшко, у спільній заяві міністрів 14 країн окреслено чотири головні напрями співпраці: робота над ментальним здоров’ям; медичне партнерство; розвиток кадрового ресурсу; турбота про ментальне здоров’я медпрацівників.

Джерело